تلگرام به هیچ عنوان رفع فیلتر نخواهد شد
پرسش هایی که از سوی خبرنگاران در مورد فیلتر تلگرام ایجاد شده بود توسط معاون قضایی دادستان کل کشور پاسخ داده شد.
این پرسش ها شامل 8 سوال بودند که در پیام رسان سروش پاسخ داده شدند.
“گرام “یکی از تهدیدات جدی تلگرام:
پرسش اول: از نظر برخی افراد فیلتر تلگرام یکی از دستورات غیرقانونی قوه قضاییه بوده و قوه قضاییه همچین اجازه ای در این مورد نداشته است. نظر شما چیست؟
پاسخ:
این فرمان از 2 نظر ماهوی و شکلی کاملا مطابق با قانون بوده و در حوزه اختیارات قوه قضاییه است که در مواد 749 و 751 قانون کیفر اسلامی در باب مجازات اسلامی ذکر شده است.
تلگرام به هیچ عنوان رفع فیلتر نخواهد شد
به همین دلیل در صورتی که از فعالیت های آنها جلوگیری میشود که ارائه دهندگان سرویس های اینترنتی از قصد به وظیفه قانونی خود که دائر بر جلوگیری از دست یافتن به مطالب مجرمانه است عمل نکنند.
مدیر تلگرام به فرمایشات قضایی که بر حذف موضوعات و محتوای مجرمانه تاکید کرده بود توجه نکرد؛ در تلگرام هزاران کانال که دارای مطالب بزهکارانه هستند فعالیت میکنند به همین علت در ایران این وظیفه قاضی است که از فعالیت این پیامرسان جلوگیری کند و بر اساس قانون آنرا فیلتر کند.
پرسش دوم:
در تلگرام جرمی صورت نگرفته و همچنین فیلتر چنین برنامهای یک اتخاذ بزرگ است که نباید در حوزه اختیارات قوه قضاییه باشد؛ این 2 مورد نظر برخی از سیاسیون و حقوقدانان است؛ عقیده شما چیست؟
پاسخ:
در تلگرام موارد زیادی جرم و خلاف رخ میدهد و هزاران مجرم در زمینه تلگرام پرونده دارند و عقیده افرادی که همچین مسائلی را مطرح میکنند ناشی از عدم آگاهی از فضای مجازی و نداشتن وقوف کامل به این موضوع است.
تلگرام به هیچ عنوان رفع فیلتر نخواهد شد
برخی از سوال های دیگری که در ذهن این افراد شکل میگیرد ناشی از خبره نبودن در قانون و یا داشتن نگاه سیاسی به چالش های سیاسی است؛ به همین دلیل است که گاهی اوقات حقوقدانان در برابر منصوصات قانونی میایستند تا مزایای سیاسی آنان حفظ شود.
قضات در ایران برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر آزادی های زیادی در خصوص قانون ندارند.
به عنوان مثال یک قاضی در آمریکا توانست فرمان رئیس جمهور آمریکا را در خصوص اتباع خارجی باطل کند و هیچکس نیز نتوانست تردیدی در اینکه نظر قاضی درست است یا خیر بوجود آورد.
دستگاه قضایی در کشور روسیه نیز فرمان فیلتر تلگرام را صادر کرد و بلافاصله این فرمان اجرا شد.
پرسش سوم:
تصمیم شورای عالی مجازی در مورد فیلتر تلگرام با نظر قوه قضاییه ممانعت داشت یا خیر؟
پاسخ:
دستگاه قضایی زیرمجموعه ای از شورای عالی فضای مجازی است و در اعمال سیاست های کلی معینی که از طریق آن شورا اقدام به فرستادن فرمان فیلترینگ تلگرام کرده است کاملا موافق و همساز بوده است.
بعد از آشوب ها در دی ماه 96 موضوع فیلترینگ تلگرام در جلسات شورای عالی فضای مجازی به طور واضح مورد بحث قرار گرفت اما چون شورا مآخذ اصلی صدور فرمان فیلترینگ نیست و سازمان های دیگری نیز متصدی این کار هستند در آن جلسات شورا مستقیما دستور فیلتر داده نشد اما دستور فیلتر تلگرام توسط افراد حاضر در آن جلسه تایید شد.
پرسش چهارم:
به نظرمیرسید که تمام سازمان ها در مورد فیلتر تلگرام به یک دستورکار مشخص رسیده بودند و تصمیم به این بود که همهی مراجع با هم و با قبول تمام ارگانها بطور هماهنگ این امر صورت گیرد؛ همچنین ضمن چند هفته گذشته تعامل مناسبی بین تمام قوا دیده میشود؛ ولی چرا ناگهان قوه قضاییه این کار را بطور مجزا انجام داد؟
پاسخ:
از قبل نیز این سازگاری بین قوا وجود داشته که منتج از اراده شورای عالی فضای مجازی بود که سازمانهای عضو را در اوایل بهمن 96 مجبور کرد در حوزه مسئولیت های قانونی خود پیام رسان های داخلی را استحکام و استواری و طرح مهاجرت از پیام رسان های خارجی به داخلی و در نهایت فیلتر تلگرام را در مدت 3 ماه انجام دهند که این تصمیمات زیر نظر رئیس مرکز ملی فضای مجازی نماینده رئیس جمهور و معاونین وزرا و معاونین سایر نهاد های عضو شورای عالی فضای مجازی و اعضای حقیقی آن شورا و در جلسات کارشناسی متعددی صورت گرفت.
در این جلسات همچنان هماهنگی که از قبل بین نهادها بود، ادامه داشت و هیچ گاه اختلافی پیش نیامد.
وزارت ارتباطات نیز آمادگی خود را در این عرصه برای فیلتر تلگرام اعلام کردند و سایر افراد نیز بر این امر مبادرت ورزیدند.
تمام صورت جلسات مربوط به این موضوع از طریق مرکز دادستانی کل ارسال شده و اینجانب نیز در تمام جلسات کارشناسی حضور داشتهام.
قاضی این پرونده با توجه به تمام شکایت هایی که از مدیر تلگرام صورت گرفته بود و نظرات کارشناسان که به دادسرای تهران صادر شده بود و با بررسی دیگر نظریات کارشناسی، فرمان مسدود کردن تلگرام را صادر کرد.
درست است که مسدود کردن تلگرام یک تصمیم قضایی صرف است ولی در اصل محصول فعالیت چند نهاد و ماه ها تلاش مداوم است و بین این نهادهای مذکور هیچگونه مغایرتی نبوده و نیست و نظرات متفاوتی که مسئولین در فضا مجازی منتشر میکنند نظر شخضی آنهاست که متاثر از مسائل سیاسی است که در حوزه حقوقی و در عمل بدان مقید هستند.
پرسش پنجم:
منبع قانونی فیلترینگ کدام سازمان است؟
پاسخ:
اگر شکایتی صورت گرفته باشد وظیفه دستگاه قضایی و در نهایت قاضی پرونده است که تصمیم بگیرد؛ در سایر موارد کارگروه تعیین مصداق است.
این مورد طبق قانون 749 مجازات اسلامی است و در مورد تلگرام چون شفافیتهای زیادی به ثبت رسیده بود قاضی تصمیم گیرنده نهایی بود.
پرونده تلگرام همچنان باز است و تهمت هایی که در خصوص همکاری هوشیارانه و دانسته مدیرتلگرام با مدیران کانالی که رفتار تروریستی را رواج میدهند وجود دارد و قاضی میتواند فرمان توقیف و احضاریه مدیر تلگرام را صادر کند که در این صورت این جریان باعث بازستانی قضایی او خواهد شد.
پرسش ششم: « دستور فیلتر تلگرام با استقلال، آزادی و دموکراسی منافات دارد»
این پیامی بود که رئیس جمهور در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد.نظر شما در این باره چیست؟
پاسخ:
قطع تلگرام در ایران با متدولوژی و مفهوم استقلال هیچ تضادی نداشت بلکه چون تلگرام قصد داشت آزادی کشور را در فضای مجازی خدشه دار کند، این کار استقلال را دوباره به کشور بازگرداند.
رد تقاضایی که از سوی مدیر تلگرام نسبت به درخواست یکی از وزرای ایران در خصوص مسدود سازی فلان کانال که مطالب تروریستی را منتشر میکند صورت گرفت؛ کم کم داشت استقلال کشور را از بین میبرد و وابستگی را زیادتر میکرد که این وضعیت دقیقا مشابه زمانی بود که بیگانگان رفتار پرنخوت و مغرورانه ای با پادشاهان قاجار داشتند.
همانطور که گفته شد این فرمان توانست استقلال را به کشور در حوزه مجازی برگرداند که باعث سرافرازی قوه قضاییه است.
پرسش هفتم:
تلگرام هماکنون با بعضی فیلترشکنها قابل اجراست که این مورد با فرمان قوه قضاییه مغایرت دارد.آیا به مرور زمان فیلترینگ کامل خواهد شد یا خیر؟
پاسخ:
هم اکنون تلاش همه نهادها این است که فیلترینگ را کامل کنند تا مردم به پیام رسانهای داخلی روبیاورند.
نقشه ها و سیاست های از قبل برنامه ریزی شده عامل اصلی دسترسی مردم به تلگرام حتی در زمان فیلترینگ است و ارتباطی به ناتوانی یا ضعف نهادهای کشور ندارد و مهاجرت مردم به پیامرسان های داخلی باید آهسته صورت گیرد تا آسیبی به مردم وارد نشود.
شایستگی پیامرسان های داخلی و ازدیاد توان آنها باید متناسب با از بین بردن فیلترشکن ها باشد.
تا امروز تقریبا 35 میلیون نفر از ملت ما به پیامرسان های داخلی روآورده اند که با افتخار میتوان گفت استقبال بینظیری بوده است.
پیام رسان سروش به تنهایی 2و نیم میلیون کاربر دارد که هر روز در آن فعالیت دارند که جا دارد از همینجا از مردم تشکر و قدردانی کنم.
پرسش هشتم:
این فیلترینگ قطعی یا موقت است؟اگر قطعی است با چه قدرتی ادامه مییابد؟
پاسخ:
با صراحت اعلام میکنم که این فیلترینگ دائمی است و در حال حاضر کشور ما دارد به آرامی در فضای مجازی استقلال خود را بدست میآورد و ارتباطات مردم نیز از جنبه سرعت، کیفیت و کمیت نیز نسبت به گذشته فزونی یافته است.
هرسایت یا برنامه ای که با قانون کشور مغایرت داشته باشند در سرزمین ما جایی ندارد و به لطف خداوند خودمختاری و حاکمیت ملت در فضای مجازی در حال تحکیم یافتن است و تلگرام همیشه فیلتر خواهد ماند.